Gisteravond waren twee leden van de werkgroep van Alkmaar Taal Thuis aanwezig bij een meet-up die werd georganiseerd door Bibliotheek Kennemerwaard en Bureau Stennis.
Er werd van meerdere kanten belicht hoe het staat met ‘rebranding migration’ dus hoe we aankijken tegen (arbeid)migranten. Kunnen we van ‘probleem naar kans?’
De VPRO heeft een documentaire gemaakt over dit onderwerp. Deze docu is de leidraad in deze avond. Info over de docu vindt u hier.
Een journaliste vertelt over de misstanden die we in NL hebben als het gaat om de arbeids- en leefomstandigheden van met name Oost-Europese werkmigranten.
Een universitair onderzoeker vertelt dat iemand officieel geen migrant meer is, als die een Nederlands paspoort heeft. De praktijk is weerbarstiger, mensen worden migrant genoemd, ook als ze hier in Nederland zijn geboren, maar hun uiterlijk verraadt dat hun ouders niet geboren zijn in ons land.
Een sociaal werker vertelt dat zij haar best doet om mensen met een migratie- achtergrond hun talenten te laten benutten. Een schoonheidsspecialiste vertelt dat zij moeite heeft gehad om een stageplek te vinden, vanwege haar hoofddoek.
Daarna is het woord aan vijf Alkmaarse politici. Opvallend is dat drie van de vijf een ‘niet-Hollandse’ achternaam hebben. Voor ons als toehoorders werd het niet helemaal duidelijk hoe zij kijken naar hoe het in Alkmaar is gesteld met het imago van (arbeid)migranten. Wel horen we dat er in de verschillende politieke partijen anders wordt gekeken naar wel of geen AZC in Alkmaar, maar dat alle vijf het er wel over eens zijn dat ook Alkmaar ‘iets’ zal moeten doen om te helpen de landelijke ‘asiel-crisis’ op te lossen.
Tot slot vertelt een tv-programma maakster over een nieuw initiatief dat Buddy2buddy heet en wordt de titelsong van ‘Ook mijn plek’ (docu over racisme in Alkmaar) live vertolkt.
We nemen als werkgroep mee van deze avond dat er nog veel te doen is, als het gaat om het creëren van gelijke kansen voor nieuwkomers. En daar blijven we ons als Alkmaar Taal Thuis voor inzetten!